Templul Ursitelor, Șinca Veche

2:31 a.m. Robert Mocanu 2 Comments

Sursă: turist.nadiacomaneci.com

GPS:
N 45° 45' 21'' E 25° 10' 0''


Hartă

Drum de acces
DN 1 Porțiune Brașov - Făgăraș (calitate: foarte bună), apoi/sau:
DN 73A Râșnov - Șercaia (calitate: acceptabilă, prezintă porțiuni cu probleme), apoi:
DJ 104E Șinca Veche - Schitul rupestru (calitate: foarte bună). 
Atenție la indicatorul către obiectiv și la faptul că o porțiune de drum este cu sens unic!

Stații CFR în apropriere:
Șercaia
Consultați: mersul trenurilor CFR


Transport cu microbuzul
Rute autobuze Brașov


Templul Ursitelor este denumirea populară a unui lăcaș de cult rupestru, săpat în Dealul Pleșu, aflat în perimetrul localității Șinca Veche, județul Brașov. Acesta datează în documente din anul 1742, an în care astfel de lăcașe de cult au fost interzise pe teritoriul de atunci al Imperiului Austro-Ungar, dar se presupune că de fapt acesta ar avea peste 7000 de ani vechime. Până acum nu s-a reușit o datare exactă a acestui schit dând și mai mult mister schitului înconjurat de copăcei, aflat pe un deal micuț, lângă o comună liniștită.

Perimetrul Templului Ursitelor
Nu sta mult să te gândești unde este Șinca Veche pentru că sunt șanse mari să fi trecut prin localitate în drum spre Sibiu sau chiar Transfăgărășan dacă ai venit din București. Trebuie să mărturisesc că am trecut de câteva ori prin localitate (în special când ies din țară spre Ungaria), dar abia de curând am aflat de acest schit rupestru și am decis să îl vizitez.

Izvorul Călugărilor
El săracu se pare că a văzut și zile mai bune, dar vestea bună este că acum se ocupă un ONG de conservarea acestuia. Să nu vă surprindă faptul că perimetrul este îngrădit, îngrijit și amenajat foarte frumos sau că acesta este păzit. De asemenea să nu vă mirați că are indicatoare noi și puse la loc vizibil care să arate pe unde trebuie să o luați sau că drumul de acces este recent asfaltat. Toate acestea se datorează colaborării dintre Fundația Ortodox-Culturală „Maica Sfântă - Bucuria Neașteptată” și Primăria Șinca Veche (posibil și Consiliul Județean).

Păduricea ce înconjoară schitul
Deocamdată singurul lucru pe care nu au reușit să îl facă este o parcare asfaltată, iar în condițiile actuale dacă plouă se formează noroi în zona respectiva (dar puteți parca pe iarbă). Oricum având în vedere că nu se percepe taxă de vizitare și că au fost investiți ceva banuți aici nu cred că avem un drept să ne plângem, nu?

Ce pot să vă spun despre biserică? Nu prea multe din păcate deoarece nu are un panou de prezentare cu istoric și detalii asemănătoare. Dar vă pot spune că zona este una foarte frumoasă (chiar și în culorile lunii martie) și liniștită, doar Woody perturbând-o cu ciocănitul său rapid.

Woody Ciocănitoarea
În continuare vă las să vă convingeți de unicitatea locului prin aceste poze realizate în inte-riorul bicericii:

„Clopotnița”
Detalii interioare
Pentru detalii și poze suplimentare vizitați www.sincaveche.ro.

Vă doresc zile cu soare și călătorie plăcută! Urmăriți blogul și pentru alte idei de călătorie. Toate locațiile și obiectivele prezentate sunt vizitate personal. Pozele sunt din arhiva personală în caz că nu se specifică altfel.  

2 comentarii:

  1. Multumim pentru acest post minunat. Este intr-adevar un loc foarte frumos si plin de istorie, care merita vizitat.

    Parcarea asfaltata era putin mai sus de grota, la Manastire. Mai erau doar 3 km de mers pana la ea. Ati reusit sa ajungeti si la Schitul Sf. Nectarie? am pus mai jos pagina de facebook unde am adaugat poze si cu manastirea cea noua.

    Va mai asteptam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare!

    Pentru putin! Intr-adevar este o zona foarte frumoasa. Ai si prin imprejurimi ce vedea.

    Ce mi-a parut rau a fost ca Templul Ursitelor avea o prelata pe el. Dar ii inteleg rolul. Poate pe viitor se va putea renova si i se va reda splendoarea trecutului.

    Succes proiectului pe care il derulati!

    RăspundețiȘtergere