Internet: RCS&RDS vs Romtelecom vs UPC
Cele ce urmează se doresc a fi parte a unui mic ghid adresat persoanei de rând care nu știe prea multe despre Internet, dar care și-ar dori tare mult să navigheze în spațiul virtual.
1. ISP în România
Vreau să vorbesc în primul rând de Internet Service Provideri sau firmele/companiile care oferă acces la Internet persoanelor fizice și juridice - ele vor fi denumite în continuare abreviat ISP.
În România se pare că ar exista vreo 2000 de ISP, din care numai 45 prezintă importanță la nivel regional. Cei mai mulți ISP sunt firme mici care pot oferi acces la Internet unui număr redus de clienți - aici intră și așa numitele rețele de cartier.
Ne vom rezuma în cadrul prezentării numai la principalii ISP de servicii broadband (bandă largă, viteze mari de navigare) pe infrastructură terestră (prin cabluri) și excludem astfel companii precum Orange, Vodafone etc. care oferă internet broadband wireless (prin dispozitive fără fir).
Motivul este că tehnologia actuală de Internet broadband mobil oferă până la 21.6 Mbps viteză de download. Cea mai mare viteză de download oferită de tehnologia Internet broadband prin infrastructură fizică a ajuns de curând la 120 Mbps.
2. Mb vs MB - ce trebuie să știu
Pentru cei care nu cunosc terminologia:
- Mb înseamnă Megabits (Megabiți)
- MB înseamnă Megabytes (Megabaiți)
8 Megabiți = 1 Megabait
Ce vă prezintă dumneavoastră ISP în oferte sunt Megabiți. Ceea ce doriți să downloadați de pe Internet este exprimat în Megabaiți. Astfel să spunem că aveți o lățime de bandă maximă de download de 10 Mbps (Megabiți pe secundă) și doriți să downloadați o melodie de 10 MB. Nu o veți downloada într-o secundă.
Calculul timpului stă așa:
- Fișier: 10 MB = 10240 KB (Kilobaiți - subdiviziune)
- Lățime de bandă: 10 Mbps = 10240 Kbps (Kilobiți pe secundă) = 1280 KBps (Kilobaiți pe secundă)
Durata va fi de (aprox.): 8 secunde (10240 Kbps / 1280 Kbps)
Această valoare s-ar obține dacă viteza ar atinge nivelul maxim suportat pentru conexiune. În realitate nu se întâmplă așa ceva - poate foarte rar. În general viteza atinsă variază între 80-90% din acest maxim. Nu vă bateți capul. Nu este o problemă, este nivelul actual al tehnologiei.
Această „performanță” se numește în termeni specifici industriei - chiar și în contracte uneori - „best effort„. Adică viteza maximă pe care o poate suporta tehnologia respectivă. Nimeni nu vă va garanta această viteză maximă - de aceea se și folosește formularea „până la X Mbps”.
3. Principalii ISP în România
La noi în țară s-au demarcat de marea masă a companiilor ISP următoarele 3:
- RCS&RDS
- Romtelecom
- UPC
Nu intru în discuții despre care este mai bun, care oferă servicii și calitate mai mari, care are suport tehnic mai bine pus la punct. Cel mai bine întrebați apropiații dumneavoastră și încercați să obțineți - dacă se poate - cât mai multe păreri. Spre exemplu cineva care este interesat doar de browsing (navigare) și e-mail nu vă va spune că ISP-ul ales de el este unul slab - deoarece el însuși nu are pretenții de la acesta. Însă cineva care urmărește filme online (pe Internet) și se joacă online va fi foarte nemulțumit dacă i se va deconecta modem-ul (dispozitiv care asigură conectarea la Internet alături de altele și numai în unele cazuri) destul de des. Cu siguranță nu vă va lăuda ISP-ul ales de el.
Mai jos aveți o prezentare a ofertelor curente ale acestor ISP așa cum reies de pe site-urile (pagini de Internet) lor personale:
a. RCS&RDS
Lățime de bandă: 50 Mbps
Tarif: 29 lei (TVA inclusă)
Preț/Mbps: 58 bani
Nu este nevoie decât de un cablu de rețea ce se va conecta la placa de rețea a calculatorului/laptopului sau la un switch/router. RCS&RDS nu vă cere să vă activați și alte servicii pentru a avea Internet acasă.
b. Romtelecom
Lățime de bandă: 50 Mbps
Tarif: 6.9 euro (TVA inclus) = 28.16 lei (TVA inclusă)*
Preț/Mbps: 56 bani
*Evident valoarea fluctuează +/- în funcție de variația cursului de schimb.
Pentru a beneficia de Internet de la Romtelecom va trebui să achiziționați și un serviciu de Voce (Telefonie) care începe de la 7,7 euro (TVA inclusă), adică aprox. 31.43 lei (TVA inclusă). Vă las pe dumneavoastră să calculați la ce valoare ajunge acum indicatorul Preț/Mbps.
Atenție! Se pare că ar exista o variantă de Internet de la Romtelecom fără plata unui abonement de Telefonie. Mai exact se oferă un abonament numit Voce Zero cu tarif 0 lei. Acesta nu va avea minute incluse și tarifele/min. vor fi un pic mai mari decât la abonamentele cu minute incluse. Totuși nu am date concrete cu privire la acest abonament așadar vă rog să vă interesați mai întâi.
Modul de conectare este următorul: veți avea un cablu care la un moment dat se va împărți pentru telefon și pentru Internet. Cablul de Internet va intra într-un modem/switch/router al Romtelecom și de-acolo în funcție de caz conexiunea se va face fie cu cablu de rețea, fie fără fir. Cel mai probabil configurarea hardware-ului (dispozitivele fizice ale rețelei) va cădea fie în sarcina Romtelecom, fie în a dumneavoastră pentru care veți primi manual de utilizare. Instalarea de către Romtelecom costă.
c. UPC
Lățime de bandă: 60 Mbps
Tarif: 40 lei (fără TVA) = 49.6 lei (TVA inclusă)
Preț/Mbps: 83 bani
Pentru a beneficia de Internet de la UPC va trebui să achiziționați și un serviciu de Televiziune al cărui tarif începe de la 20 lei (fără TVA) = 24.8 lei (TVA inclusă). Vedeți acum care va fi valoarea indicatorului Preț/Mbps.
Modul de conectare este următorul: prin cablu TV care se va ramifica atât spre receptorul pentru TV cât și pentru modem-ul/switch-ul/router-ul (nu știu ce oferă acum UPC) al UPC. Apoi legătura se poate face fie cu cablu de rețea, fie fără fir. Configurarea, dacă este necesară, probabil se va face ca în cazul prezentat pentru Romtelecom.
4. Clarificări
a. Nu lucrez la ISP menționați sau alți ISP.
b. Momentan am Romtelecom Clicknet 4 Mbps și doresc să îmi iau un abonament RCS&RDS Fiberlink 1 50 Mbps.
c. Tarifele sunt lunare și sunt cele de listă. Ele pot diferi în cadrul promoțiilor.
d. Posibil ca în cadrul promoțiilor și al acestor tarife să primiți anumite bunuri/servicii cu titlu gratuit.
5. Despre contracte
a. Citiți cu atenție întotdeauna orice contract înainte de semnare în special aspectele legate de: opțiunea aleasă, tarife, perioada minimă obligatorie, clauza de reziliere, durata de remediere a defecțiunilor etc.
b. Dacă acceptați o promoție (ex. 3 luni gratuite la 1 an minim obligatoriu de contract) și reziliați înainte de termen le veți plăti.
c. Nu vă lăsați amăgiți de clauzele abuzive din contracte. Legea 161/2010 vă apără de acestea (ex. clauză de reziliere 100 euro). Când reziliați veți plăti doar gratuitățile obținute în baza acestei obligații bilaterale și nici un leu în plus. Apelați cu încredere la ANPC pentru probleme.
d. Citiți Decizia nr. 77/2009 a ANCOM privind informarea clienților de către furnizori în cazul serviciilor de Internet și Telefonie.
Cam atât pentru astăzi. Sper că v-am ajutat să faceți o alegere un pic mai informată!
0 comments: