Amazon.co.uk: dacă nu au românii, poate au englezii

1:43 a.m. Robert Mocanu 2 Comments



În cele ce urmează vă voi descrie ce a însemnat pentru mine „experiența Amazon” - prima comandă de la celebrul magazin online via filiala din Marea Britanie. Pentru simplificare, descrierea va fi făcută utilizând o delimitare în „Pași” de urmat.



1. Pasul 1 - Contul

Primul lucru atunci când intăm pe Amazon.co.uk pentru a cumpăra ceva este să ne facem un cont de utilizator - asta dacă nu avem deja. Acest lucru se realizează destul de intuitiv pentru oricine are cunoștințe medii de înțelegere a limbii engleze. Or să ți se ceară date uzuale precum numele, prenumele, adresa de livrare și facturare* (în caz că diferă) etc., dar și date referitoare la contul bancar - numele și prenumele titularului, adresa acestuia, data expirării cardului și codul numeric de pe fața cadrului).

* La completarea adresei de livrare există două câmpuri în care sunt trecute inițial cerințele de completare. Citiți cu atenție și abia apoi completați pentru a nu avea probleme la livrare din cauza aceasta.

2. Pasul 2 - Produsul

Folosiți cu încredere search-ul Amazon. Puteți să folosiți foarte multe filtre pentru a ajunge de la câteva mii de produse, la câteva zeci. Procedura este că atunci când căutați un produs (adică dați search) în pagina respectivă vor apărea toate variantele de produs (nu toți vânzătorii).

De exemplu doriți să căutați filmul Pirații din Caraibe At World' End. Vă vor apărea probabil: varianta pe DVD, varianta pe Blue-Ray, varianta de colecție mult mai scumpă (eventual cu ceva figurine, DVD-uri în plus) și un preț intitulat „X new from Y pounds” (noi), „X used from Y pounds” (second hand) și „X collectable from Y pounds” (colecție), unde X este numărul de produse disponibile pe fiecare categorie și Y prețul.

Dacă veți apăsa pe Pirații din Caraibe At World' End varianta DVD clasică veți vedea câte variante noi și second hand sunt vândute, de către cine și la ce prețuri. 

- Cele vândute direct de Amazon sunt intitulate „Dispatched from and sold by Amazon.co.uk”.
- Cele vândute de către Indigostarfish.com sunt intitulate „Sold by Amazon's Preferred Merchant”.
- Cele vândute de către diverși utilizatori sunt fie intitulate cu „Sold by User”, fie „Sold by User - Fulfilled by Amazon”. 

3. Pasul 3 - Coșul de produse

În dreptul fiecărui produs există un buton intitulat „Add to Basket” care va trimite produsul selectat în coșul de cumpărături. Va fi aleasă din oficiu numai o (1) unitate din produsul respectiv. Dacă nu mai doriți să parcurgeți procesul normal de cumpărare alegeți în dreptul aceluiași produs opțiunea „Buy with 1-Click” - apăsând aici ați cumpărat deja produsul și veți primi e-mailul de confirmare.

4. Pasul 4 - Checkout

Este procesul de cumpărare efectiv. Vi se va cere să vă logați în cont - dacă nu ați făcut-o deja - sau să confirmați contul introducând parola. Apoi vi se va cere să alegeți adresa de livrare dintre cele salvate. Urmează selectarea modalității de trimitere: prin poștă normală sau curier. Apoi veți selecta cadr-ul salvat prin intermediul căruia se va face plata, iar ultimul pas este confirmarea comenzii.

5. Pasul 4a - Prețul pentru România

Prețului inițial i se substrage TVA-ul aferent Marii Britanii. La acesta se adaugă costul de transport fără TVA. Sumei formate din cele două i se adaugă TVA 24% (aferent României). Acesta este prețul - în lire - final pe care îl vei plăti. Conversia liră-leu se va face la data livrării/la care Amazon iți ia banii din cont.

6. Pasul 4b - Ce produse se livrează în România

- Baby, Beauty, Clothing, DIY&Tools, Electronics, Musical Instruments, Health (excluding medicine), Home&Garden, Pets, Jewellery, Kitchen, Office Products, Shoes, Sports and Watches items
- Books, Music, DVD and Video items
- PC & Video Games, Toys & Games and Software items and accessories

Acestea se aplică doar magazinului Amazon.co.uk și utilizatorilor care afișează „Fulfilled by Amazon”.
Indigostarfish.com nu livrează decât în Marea Britanie.
Nu se pot trimite în România produse prin Amazon Marketplace (adica tranzacții prin intermediul Amazon între end-useri). Posibil să se poată cumpăra de la aceștia contactându-i și stabilind separat.

7. Pasul 4c - Termeni de livrare

Termenul de livrare afișat de Amazon este în medie 3 săptămâni de la trimitere, dar să vă dau un exemplu personal. Am plasat comanda pe 13 Apr. 2011 seara târziu. Pe 14 Apr. 2011 - aprox. ora 16 - Amazon.co.uk a trimis produsele la poșta britanică. Pe 18 Apr. 2011 am primit fluturaș în cutia poștală - produsul sosise dar nu încăpuse in CP. Pe 19 Apr. 2011 am ridicat produsul de la oficiul poștal de lângă casă fără sa mai plătesc nimic. Amazon.co.uk încă afișează în pagina de livrare ca termen 9 Mai 2011 :)).

8. Pasul 5 - Post vânzare

- Produsele au garanție dar trebuie trimise înapoi la Amazon pentru a beneficia de aceasta (totul pe cheltuiala ta).
- Produsele se pot returna într-un număr anumit de zile pentru orice motiv. Atenție la excepțiile în funcție de faptul că produsul a fost scos din ambalaj sau nu.
- Nu se plătește vamă pentru că este vânzare-cumpărare intracomunitară (UE-UE). Nu se mai plătește odată de Amazon a tras banii din cont.
- Amazon nu consideră contract încheiat decât atunci când duce produsele la poștă/curier.
- Până atunci se poate anula oricând comanda.
- În general transportul oferit de Amazon este mai ieftin decât cel oferit de utilizatorii de pe Marketplace.

Eu am cumpărat de la Amazon.co.uk Sanctuary Complete Season 1 și Complete Season 2 și au sosit cu mult înainte de termenul estimat, într-un ambalaj nu doar practic, dar care imi permite să-l și refolosesc dacă doresc să trimit produsul înapoi. Prețul a fost de 137 lei la cursul leu-euro din data cumpărării. Plata s-a efectuat prin card Visa Electron de la Raiffeisen Bank. 

Pe final pot să spun că sunt mulțumit de oferta și serviciile Amazon și voi cumpăra în special atunci când în România produsul fie nu se găsește, fie este prea scump.

Happy shopping everybody! ;)

2 comentarii:

  1. bunaam facut comanda pe amazon si la nici 2 ore am anulat o. banii au fost retrasi din cont. ai idee cand mi i returneaza? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am anulat comenzi pe Amazon si nu stiu care sunt consecintele. Totusi compania este una serioasa: daca nu ti se intorc banii in cateva zile trimite-le un e-mail si intreaba-i care este procedura. Succes!

    RăspundețiȘtergere