Cheile Tătarului
Sursă: Mihai Sprânceană | Picassa
GPS:
N 45° 21' 48'' E 25° 25' 57''
N 45° 21' 48'' E 25° 25' 57''
Hartă
Drumuri acces
DN 71 Sinaia - Târgoviște (calitate: bună spre foarte bună), apoi:
DJ 714 Moreni - Lacul Bolboci - Peștera, prin satul Glod (ca reper o să aveți Sanatoriul TBC Moroeni, la sfârșitul porțiunii asfaltate) (calitate: 10% drum asfaltat, dar foarte prost întreținut cu gropi și surpări ale terasamentului în unele zone și restul de 90% drum forestier amenajat lărgit la două benzi).
Stații CFR în apropriere:
Pietroșița, Sinaia, Bușteni și Azuga
Consultați: mersul trenurilor CFR
Transport cu microbuzul
Rute autobuze Dâmbovița
După ce trecem de Barajul Bolboci, vom merge pe partea stângă a lacului și la un moment dat ni se va afișa privirii următorul obiectiv impresionant al acestei zone - Cheile Tătarului, rezervație naturală aflată la altitudinea de 1548 de metrii.
Vedere spre coada Lacului Bolboci și Cheile Tătarului |
În această rezervație, pe lângă specii de plante protejate, se pare că mai există și două peșteri, Peștera Ursului și Peștera Mică, dar vă mărturisesc că am fost de trei ori prin chei și neștiind de ele nu le-am văzut. Poate cu puțină documentare aflăm și misterul lor. Oricum cel mai probabil nu sunt absolut deloc amenajate, iar accesul la ele este posibil să nu fie pentru toată lumea. Când le voi vizita, voi scrie un articol separat și despre ele.
Update! Am citit câte ceva pe internet și se pare că Peștera Ursului ar fi acea cavitate ce arată artificial făcută și este poziționată la coada Lacului Bolboci, chiar în Cheile Tătarului, imediat ce trecem de pod în direcția Padina - Peștera. Am văzut-o într-adevăr și eu, dar intrând puțin și în ea mi s-a părut mai degrabă a galerie de mină decât altceva. Are o configurație a culoarului de intrare aproape constantă și nu pare făcută de apele înspumate ale unui râu de munte. Ca idee se poate intra ușor în ea, este la doar 1-2 m înălțime de drum. V-ar mai trebui doar lanterne și puteți fi speologi pentru o zi. Atenție totuși căci poate mai încolo în peștera, terenul devine mai dificil.
Cheile Tătarului. Peștera Ursului este în dreapta drumului chiar în locul din care este făcută poza |
Prea multe nu vă pot spune despre aceste chei fără a intra în detalii geologice plictisitoare pentru majoritatea cititorilor. Pot să vă spun că sunt spectaculoase și impunătoare. Nu sunt foarte lungi, prin urmare savurați fiecare metru parcurs prin micul canion. De asemenea nu uitați să priviți în sus!
Cheile Tătarului privite în sus |
Ce mai puteți vizita în zonă:
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Lacul Bolboci
- Peștera Ialomiței, Mănăstirea Ialomiței
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Lacul Bolboci
- Peștera Ialomiței, Mănăstirea Ialomiței
Unde vă puteți caza în zonă:
- Cabana Zănoaga, Cabana Diana, Cabana Padina, Cabana Scropoasa, Cabana Bolboci
Cabana Cuibul Dorului
- Hotel Peștera
- Cabana Zănoaga, Cabana Diana, Cabana Padina, Cabana Scropoasa, Cabana Bolboci
Cabana Cuibul Dorului
- Hotel Peștera
Vă doresc zile cu soare și călătorie plăcută! Urmăriți blog-ul și pentru alte idei de călătorie. Toate locațiile și obiectivele prezentate sunt vizitate personal. Pozele sunt din arhiva personală, în caz că nu se specifică altfel.
Am fost si eu aici. E superba zona. Foarte greu drumul cu masina, dar a meritat.
RăspundețiȘtergereEste puţin cam greu aşa este. Din drumul naţional ce leagă Sinaia de Târgovişte se fac aproape 2 ore cu viteze de 20 max 30 kmph. Dar zona este superbă şi merită din plin. Mă bucur că ţi-a plăcut.
RăspundețiȘtergere