Lacul Bolboci
GPS:
N 45° 21' 1'' E 25° 25' 35''
Hartă:
Acces auto:
DN 71 Sinaia-Târgoviște (calitate: bună spre foarte bună), apoi:
DN 71 Sinaia-Târgoviște (calitate: bună spre foarte bună), apoi:
DJ 714 Moroeni - Lacul Bolboci - Peștera, prin satul Glod (ca reper o să aveți Sanatoriul TBC Moroeni, la sfârșitul porțiunii asfaltate) (calitate: 10% drum asfaltat, dar foarte prost întreținut cu gropi și surpări ale terasamentului în unele zone și restul de 90% drum forestier amenajat lărgit la două benzi).
Distanțe:
Distanțe:
Sinaia - Moroeni (DN 71 intersectat cu DJ 714): 19.3 km (23 min.)^
Moroeni - Lacul Bolboci (DJ 714): 24,4 km^ (2 ore)^^
^ Distanțele și timpii de parcurs sunt aproxiate cu Google Maps.
^^ Timpi aproximativi reali. Viteza de deplasare pe acest sector este în medie 10-20 km/h.
Moroeni - Lacul Bolboci (DJ 714): 24,4 km^ (2 ore)^^
^ Distanțele și timpii de parcurs sunt aproxiate cu Google Maps.
^^ Timpi aproximativi reali. Viteza de deplasare pe acest sector este în medie 10-20 km/h.
Stații CFR în apropiere:
Pietroșița, Sinaia, Bușteni și Azuga
Consultați: mersul trenurilor CFR
Transport maxi-taxi:
Rute autobuze Dâmbovița
Într-un articol precedent v-am prezentat unul dintre drumurile pe care se poate ajunge în zona Lacului Bolboci și a văii superioare a Râului Ialomița, iar acum a sosit timpul să vă arăt că nu veți bate drumul degeaba până aici și ci aveți ce vedea odată ce v-ați dat jos din mașină.
Unul dintre obiectivele de pe lista noastră de destinații este Lacul Bolboci. V-am explicat în articolul precedent cum se ajunge la acest lac pe DJ 713, iar mai sus care este situația în mare dacă doriți să mergeți pe DJ 714, prin urmare nu mă voi repeta și aici. Vă spun totuși că atunci când veți vedea pe partea dreaptă un baraj, ați ajuns la locul potrivit.
Barajul Bolboci. În spate este Lacul Bolboci. Poză făcută de pe DJ 714 |
Lacul se află pe cursul Râului Ialomița, la doar câțiva kilometrii de locul în care acesta izvorăște. El s-a format în anul 1988, atunci când cei de la Hidroconstrucția Argeș au construit aici un baraj, spun ei de anrocamente cu etanșare din beton, înalt de 55 de metrii, care-i poartă și numele. Altitudinea la care ne aflăm acum este de 1438 de metrii, prin urmare este barajul aflat la cea mai mare inălție din țară, iar dacă locuiți în orașul Târgoviște, aflați că de aici vă vine apa de la robinet.
Lacul Bolboci văzut de pe DJ 714 aflat acum pe partea stângă a sa. Mai există un drum pe partea dreaptă dar este închis circulației |
Barajul în sine nu este foarte spectaculos. Arată mai degrabă ca un dig mai înalt prins între două păduri de brazi. Dar important este scopul său, care nu este să fie frumos, ci util. Însă ceea ce se află în spatele său vă poate tăia răsuflarea dacă nu sunteți atenți. O oglindă perfectă în care se reflectă și soarele și munții și pădurea și pietrele. O oază în mijlocul pădurilor de brazi la care acestea par că vin pentru a bea apă.
Lacul Bolboci. În depărtare se vede capătul lacului și Cheile Tătarului |
Lângă Lacul Bolboci se află cabana turistică care poartă același nume, la care vă puteți caza și pe care o puteți folosi ca bază în explorarea munților și a zonelor înconjurătoare. Mai multe detalii găsiți aici.
Coada Lacului Bolboci, În spate este podul care duce apoi în Cheile Tătarului |
Ce mai puteți vizita în zonă:
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Lacul Bolboci
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Lacul Bolboci
- Peștera Ialomiței, Mănăstirea Ialomiței
Unde vă puteți caza în zonă:
- Cabana Zănoaga, Cabana Diana, Cabana Padina, Cabana Scropoasa, Cabana Bolboci, Cabana Cuibul Dorului
- Hotel Peștera
- Cabana Zănoaga, Cabana Diana, Cabana Padina, Cabana Scropoasa, Cabana Bolboci, Cabana Cuibul Dorului
- Hotel Peștera
Vă doresc zile cu soare și călătorie plăcută! Urmăriți blog-ul și pentru alte idei de călătorie. Toate locațiile și obiectivele prezentate sunt vizitate personal. Pozele sunt din arhiva personală, în caz că nu se specifică altfel.
Salut,
RăspundețiȘtergereCa o recomndare, daca vreau sa ajung la hotel Pestera, pe unde sa o iau? Pe la Moroieni DJ714 sau pe la Cuibul Dorului? Drumul as vrea sa-l parcurg cu un Logan.
Cele două variante de traseu de masina sunt:
RăspundețiȘtergere> DJ 713 - Curbul Dorului - Şaua Dichiu şi apoi DJ 714;
> DJ 714 - Moroeni - Lacul Bolboci
Eu am fost pe DJ 713 cu un Scenic in 2009 şi pot spune că se poate merge pe el chiar şi cu un Logan dar există riscul să mai atingi. Iar de viteză peste 5 kmph nici să nu visezi.
DJ 713 din câte am tot citit s-ar afla în plină asfaltare, dar dacă este deja gata nu ştiu. Sincer nu cred să fie gata.
DJ 714 este un drum 5+10% asfaltat (dar cu gropi şi alunecări de terasament), iar restul de pământ cu pietriş tasat. Este destul de ok şi permite viteze de 20-30 kmph constante. Merge făcut cu orice maşină. Este destul de lat încât să treacă şi 3 maşini în unele locuri.
Recomandarea mea ar fi: caută să vezi dacă este asfaltat DJ 713, iar dacă nu mergi cu încredere pe DJ 714. Timpul estimat între DJ 71 şi Lacul Bolboci este de aproape 2h.
Baftă!
Am fost eu acum 2 zile pe dj 713 si era asfaltat cam pe jumatate, iar cand ma intorceam urcau utilajele sa termine de asfaltat pana la Saua Dichiu. Noi am urcat cu un 4x4 dar se putea urca lejer cu orice masina (ne-am intalnit cu multe turisme pe traseu) pt ca a fost reabilitat drumul prin mai-iunie si pregatit pt asfaltat.
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru informaţiile updatate :)!
RăspundețiȘtergereDacă au pregătit terasamentul înseamnă că se poate merte lejer. Ai idee cam cât ar mai dura asfaltarea totală? Ai vazut vreun panou, ceva?
Asfaltarea totala pana la Saua Dichiu cred ca e deja gata....mai aveau o portiune , iar muncitorii spuneau k in 2 - maxim 3 zile e gata. De acolo, nu stiu , doar am auzit k ar vrea sa continue si spre Babe si spre Hotel Pestera (Vor sa faca inspre Padina o statiune, cu partii, telescaun, etc, dar asta in viitor)
RăspundețiȘtergereAm înţeles că asfaltul s-ar opti până la urmă la intersecţia drumului Dichiu-Babele cu cel de la Cab. Piatra Arsă.
RăspundețiȘtergere