Traseu auto: Sinaia - Cuibul Dorului - Șaua Dichiu - Lacul Bolboci
GPS:
Cabana Cuibul Dorului N 45° 19' 17'' E 25° 30' 53''
Cabana Cuibul Dorului N 45° 19' 17'' E 25° 30' 53''
Șaua Dichiu N 45° 19' 38'' E 25° 27' 48'' Lacul Bolboci N 45° 21' 1'' E 25° 25' 35''
Hartă:
Acces auto:
DN 71 Sinaia-Târgoviște (calitate: bună spre foarte bună), apoi:
DJ 713 Cabana Cuibul Dorului - Șaua Dichiu - Cabana Babele (calitate: forestier, foarte foarte prost întreținut și dificil) până în Șaua Dichiu apoi pe Drum forestier (calitate: asemănător DJ 713), iar apoi pe DJ 714 Moroeni - Lacul Bolboc - Peștera (calitate: drum forestier, destul de bine întreținut).
Stații CFR în apropiere:
Pietroșița, Sinaia și Bușteni
Consultați: mersul trenurilor CFR
Transport maxi-taxi
Rute autobuze Dâmbovița
”Cine se trezește devreme, departe ajunge” spune un proverb, iar atunci când pleci la drum către destinații îndepărtate și între noi fie vorba puțin mai greu accesibile, nimic altceva nu este mai adevărat. Lăsând deoparte aspecte legate de matematică și calculul distanței, avem alte două aspecte pe care le evităm în acest mod: traficul exagerat și lăsarea întunericului înainte de a vedea tot ce ne-am propus.
Conștiincios acestei zicale, m-am trezit astfel și am urcat în mașină cu destinația inițială - orașul Sinaia, aflat pe Valea Prahovei. O distanță destul de scurtă de numai 53 km pe care o parcurg în aproape 50 de minute, deoarece este duminică dimineață și lumea este la masă sorbind din cafea și luând micul dejun, nu cu mașinile pe drum. Merg pe deja celebrul DN 1 care trece și prin orașul Ploiești și mă poartă șerpuind pe Valea Prahovei până ajung în Sinaia.
Imediat ce am depășit indicatorul pe care scrie Sinaia, trebuie să fiu atent la un drum care va apărea în stânga mea. Este vorba de DN 71 care ajunge la Târgoviște. Nu prea am cum să îl ratez, pentru că este bine semnalizat, iar intersecția în care se află are montate și câteva camere de supraveghere a traficului (dviz amatorilor de manevre periculoase!).
Continui pe drumul proaspăt asfaltat acum câțiva ani și sunt atent deoarece în numai 10 km de când am intrat pe acesta, va trebui să fac dreapta pe DJ 713 ce urcă prin pădure, pe lângă Cabana Cuibul Dorului și ajunge pe platoul Bucegilor și de pe care se poate coboarî în Valea Ialomiței. Nu este chiar așa de greu de văzut care este drumul corect, deși mai este un drum forestier pe dreapta cum venim dinspre Sinaia (dar acesta este închis cu o barieră), pentru că acesta are un unghi de 45° cu șoseaua națională și are o reclamă pe peretele de piatră cu referire la cabana Cuibul Dorului.
Atenție! După cum este scris și la început, DJ 713 este un drum forestier ce nu a mai fost îngrijit sau reparat de foarte mult timp. Apa și zăpezile și-au spus cuvântul și au ros la el precum carii rod lemnul. Nu îl recomand șoferilor care sunt slabi de înger sau celor care au garda prea joasă la autoturism. De exemplu, eu am mers pe acest drum ultima oară în august 2009 cu un Renault Scenic (model 2003) și a trebuit să merg cu o viteză între 10 km/h și 15 km/h pentru a evita lovirea inutilă a părții de jos a mașinii. O singură dată a fost nevoie însă să pun niște pietre sub roată pentru a nu atinge pământul cu masca din față la un șanț mai dificil.
DJ 713 la început (puțin după Cabana Cuibul Dorului) - porțiune încă destul de acceptabilă |
Totuși dacă trecem peste ”micile” inconveniențe ale drumului și dacă ne gândim mai bine că ne aflăm defapt pe un drum destinat inițial camioanelor și tractoarelor care cară lemne, ni se înseninează privirea și vedem că această călătorie are și părțile ei frumoase și plăcute. Când te gândești că ai plecat din oraș, unde erau 32° Celsius și ai ajuns într-o zonă unde te îmbrățișează pădurea cu umbra ei și cu temperaturi de 18° Celsius, nu vrei să mai auzi de griji și mai important nu vrei să-ți mai faci griji și vei conduce relaxat admirând frumusețea Mamei Naturi.
Un punct de belvedere pe DJ 713. De pe-aici se cam strică serios drumul. În stânga: o alunecare de pietre serioasă |
Și nu te îngrijora, pentru că ai din plin ce vedea, în timp ce urci încetișor spre platoul Bucegilor, iar pădurile stufoase de foioase și conifere își dau uneori crengile la o parte pentru a-ți oferi câte un punct de belvedere de-a dreptul fermecător. Acest drum pare că a încremenit în timp acum mulți ani, nu te deranjează nicio altă mașină, nu vezi țipenie de om și niciun animal domestic nu-ți taie calea. Am văzut cu prilejul călătoriei mele prin această parte a munților de exemplu, un brad care căzuse și atârna periculos deasupra drumului, iar deși era în mare parte putrezit, se luptase până atunci cu vântul și zăpada și reușise să renască spre rădăcină și posibil, puțin câte puțin, se va face cu totul verde ca odinioară. Numai că va sta relaxat și se va încălzi mai bine la soare.
Un braduț ce se luptă cu soarta și încet încet reușește. Pe DJ 713 |
Scriam la începutul articolului că trebuie să te trezești de dimineață și să pornești la drum ca să prinzi pe lumină tot ce vrei să vezi în călătoria ta. Spun asta pentru că de când intri pe acest drum și până ajungi spre exemplu la lacul Bolboci vei parcurge aproape 15 km, dar îi vei face în cel puțin două ore.
După o bună bucată de drum, acesta se va ramifica. Într-o parte - spre dreapta - vei putea merge la Cabana Piatra Arsă sau la cabana Babele, iar în cealaltă - spre stânga - vei merge spre lacul Bolboci, Valea Ialomiței și DJ 714 Moroeni - Lacul Bolboci - Peștera.
Deja ieșim din pădure și ni se arată semețe crestele Bucegilor |
Atenție! Înțeleg că dacă ai ajuns în acest punct, ai vrea să urci cu mașina și la Cabana Babele pentru a vedea Babele și Sfinxul. Dar pentru binele mașinii tale îți recomand să mergi numai până la Cabana Piatra Arsă și dacă vrei apoi pe jos pe drumul forestier până la Babele. Spun asta pentru că am fost pe jos în august 2009 pe această porțiune de drum și am văzut șanțuri în fața cărora chiar și o mașină de teren s-ar fi intimidat. Erau cu toate acestea două mașini 4x4 la Cabana Babele dar cred că aparțineau Salvamont sau celor de la cabană. Arătau destul de serioase!
Prin pădurea aceea am șerpuit agale până aici |
Dacă veți merge spre dreapta, veți ajunge la un moment dat la o intersecție cu un drum mult mai lat și mai bine întreținut. Este DJ 714 care duce la dreapta spre Lacul Bolboci, Peștera Ialomiței și valea superioară a Râului Ialomița, iar la stânga asigură accesul la Lacul Scropoasa (via un alt drum forestier) sau la DN 71 prin satul Glod.
Trivia! În satul Glod, comuna Moroeni, județul Dâmbovița s-a filmat scena din Azerbaijan a filmului Borat.
Ne apropiem de Șaua Dichiu |
Vă las să priviți în continuare poze cu traseul și vă îndemn ca dacă vă simțiți mai aventuroși într-o zi de duminică cu soare, să ieșiți și să conduceți puțin prin acest colțișor de țară. Și nu uitați că în continuare vor mai apărea articole cu peisaje și locuri pe care le puteți vizita în această zonă.
Dacă urci puțin înainte esti pe Platoul Bucegilor |
Drumul se pare că în unele porțiuni a mai „împrumutat” din munte |
Ce mai puteți vizita în zonă:
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Lacul Bolboci
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Lacul Bolboci
- Peștera Ialomiței, Mănăstirea Ialomiței
Unde vă puteți caza în zonă:
- Cabana Zănoaga, Cabana Diana, Cabana Padina, Cabana Scropoasa, Cabana Bolboci, Cabana Cuibul Dorului
- Cabana Zănoaga, Cabana Diana, Cabana Padina, Cabana Scropoasa, Cabana Bolboci, Cabana Cuibul Dorului
Vă doresc zile cu soare și călătorie plăcută! Urmăriți blog-ul și pentru alte idei de călătorie. Toate locațiile și obiectivele prezentate sunt vizitate personal. Pozele sunt din arhiva personală.
0 comments: