Lacul Vidra și „stațiunea” Vidra

9:14 p.m. Robert Mocanu 0 Comments


GPS
N 45° 25' 56" E 22° 43' 32"

 Adresă
 DN 7A , între Voineasa şi Orârşia Lotrului, VL
 Google Maps

  

 Autoturism propriu
 DN 7A (Voineasa - Obârşia Lotrului) - acceptabil, unele gropi şi denivelări, în proces de reasfaltare
 DN 7A (Petroşani - Obârşia Lotrului) - nu am detalii exacte; asfaltat, în afară de aprox. 4 km unde este la rang de drum forestier; cel mai probabil prezintă gropi şi denivelări
 DN 67C (Novaci - Sebeş) - foarte bun, cu mici porţiuni neasfaltate dar pregătite pentru asfaltare (sub 5%), asfaltat în perioada 2010-2011; iarna drumul este închis

 ! Informaţii datate aprilie 2011.


 Tren
 Reţeaua C.F.R.: staţiile Petroşani sau Lotru (mersul trenurilor)

 ! Staţiile C.F.R. se află la o distanţă mare faţă de obiectiv


 Autobuz
 Rute interjudeţene

Detalii

Am luat cunoștință cu Lacul Vidra în septembrie 2010, după o încercare eșuată de a vedea Transalpina (DN 67C). Eșuată este puțin spus pentru un drum de aproape 50 km (am mers de la Novaci la Obârșia Lotrului) parcurs cu 20 km/h și în viteza a 2-a datorită ceții și vizibilității de sub 10 m. Motiv pentru care vă și recomand să vă uitați pe webcam-ul de la Rânca să aveți măcar o idee în ce vă băgați!


Lacul Vidra. Vedere de pe DN 7A în apropiere de Obârșia Lotrului
Cum spuneam, am ieșit de pe Transalpina la Obârșia Lotrului și am condus pe DN 7A cu direcția Brezoi-Valea Oltului. Deja intrasem pe Valea Lotrului, iar apele curate de munte ale acestui râu se vedeau deja pe dreapta șoselei, involburate. Drumul nu era prea bine întreținut intrând lejer la categoria „gropi cu drum”. Este vorba însă de porțiunea Obârșia Lotrului - Voineasa. Dar vă spun merită, peisajul este splendid, iar drumul nu este decât foarte puțin circulat. Probabil cei obișnuiți cu circulația pe alte DN-uri or să se mire dar așa am văzut când am fost (de 2 ori).

Update! Între timp s-a asfaltat o porțiune de aproximativ 10 km de la Obârșia Lotrului spre Vidra și erau semne că se va continua cu asfaltarea (probabil până la localitatea Voineasa).

Lacul Vidra. Vedere din „stațiunea” Vidra
Se merge printr-o pădure de conifere amestecată cu foioase, cu Lotrul pe partea dreaptă. Ici colo se mai vede câte un vârf de munte, câte un gol alpin, iar după vreo câțiva kilometrii ajungeți la Lacul Vidra format în spatele unui baraj din celebrul sistem hidroenergetic Lotru-Ciunget (cea mai mare hidrocentrală de pe un râu interior din România).

Drumul șerpuiește de-acum lacul și ajunge la un moment dat la o intersecție unde vi se arată că dacă o luați la stânga ajungeți la stațiunea Vidra. Sigur vă gândiți că nu ați auzit de o asemenea stațiune și că poate aveți puțin noroc și veți lua o masă caldă și gustoasă la un restaurant pe malul lacului (așa cum este la Lacul Roșu).

Dar SURPRIZĂ! Visul se năruie în fața realității. Câteva hoteluri de trei etaje cu geamuri sparte și uși încuiate cu lacăt și unul neterminat de 7 etaje prin care suflă vântul și pare că nu mai are mulți ani de stat în picioare. Așa îi întâmpină pe potențialii turiști „stațiunea” Vidra din 1989 deoarece nu a fost finalizată niciodată. Este un peisaj relevant pentru ce putea fi o zonă cu uriaș potențial turistic, dar nu s-a mai ajuns vreodată acolo. Ușile s-au închis, trenul a plecat, altul poate nu mai vine!

„Stațiunea” Vidra. Hoteluri care de la distanță par chiar primitoare
De la stațiune se poate vedea mai de sus Lacul Vidra și munții din împrejurimi. Dacă veți continua drumul asfaltat spre partea dreaptă a lacului (cum priviți din stațiune) veți ajunge la Barajul Vidra. Eu nu am apucat să ajung să-l văd dar cred că este și el impresionant.

„Stațiunea” Vidra. Mamutul solitar erodat încet dar sigur de vreme și neglijența autorităților
Cel mai bine combinați ieșirea la Vidra cu o excursie scurtă pe Transalpina sau poate la Peșterile Muierilor și Polovragi (dacă timpul și distanța vă permit). Oricum ați alege eu vă urez să aveți parte de o drumeție care să vă facă să reveniți cu plăcere în zonă pentru că se merită!

(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-61788777-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');

0 comments: