Lacul Scropoasa

10:07 a.m. Robert Mocanu 14 Comments


GPS:
45° 18' 41''  25° 25' 9''

Hartă:

Acces auto:
DN 71 Sinaia-Târgoviște (calitate: bună spre foarte bună), apoi fie:

Ruta I   DJ 713 Cabana Cuibul Dorului - Șaua Dichiu - Cabana Babele (calitate: forestier, foarte foarte prost întreținut și dificil) până în Șaua Dichiu apoi Drum forestier (calitate: asemănător DJ 713), apoi pe DJ 714 (calitate: drum forestier, destul de bine întreținut) spre Moroeni și apoi pe Drum forestier (calitate: șleauri, noroi dacă plouă, denivelări);

Ruta II   Din satul Glod, comuna Moroeni urmăm DJ 714 (calitate: 10% asfaltat cu gropi dese; 90% drum forestier modernizat, viteză sporită), apoi pe Drum forestier (calitate: asemenea menționat mai sus).

Stații CFR în apropiere:
Pietroșița, Sinaia și Bușteni
Consultați: mersul trenurilor CFR


Transport maxi-taxi
Rute autobuze Dâmbovița

Trivia! În satul Glod, comuna Moroeni, județul Dâmbovița s-a filmat scena din Azerbaijan a filmului Borat.

Cea mai multă lume a auzit de zona aceasta de pe Valea Ialomiței, cu Peștera Ialomiței, cu lacul și barajul Bolboci. De asemenea mulți dintre cei care merg la Lacul Bolboci ignoră, din neștiință, o zonă la fel de frumoasă, un pic mai ascunsă decât cea menționată. Mă refer la zona Lacului Scropoasa, o bijuterie străvezie într-o zonă foarte îngustă de pe un sector de chei.



Cascada 7 Izvoare (pe drumul forestier spre Lacul Scropoasa)
Ajungeți acolo urmând drumurile menționate mai sus în articol. Practic mergeți pe DJ 714 (Moroeni - Padina) și indiferent de direcția de deplasare vă veți întâlni cu drumul forestier care duce la lac. Practic, cu puțin înainte de a ajunge la complexul Zănoaga, se va face la stânga (în direcția Padina) sau dreapta (în direcția Glod) drumul forestier de care vă spuneam, mai îngust și mai puțin îngrijit decât acela pe care vă aflați. Mergeți pe el și veți ajunge direct la malul lacului. Când ajungeți într-o zonă cu niște clădiri, priviți spre stânga și veți vedea coada lacului.

Atenție! După cum am scris mai sus drumul este unul forestier ce este încă circulat de utilajele specifice industriei (camioane, tractoare etc.). Prin urmare, dacă plouă el devine noroios, iar urmele de tractor sau camion nu ajută deloc la traversare. Nu recomand traseul dacă a plouat în ziua aceea sau în ziua anterioară, în special dacă a fost vorba de cantități însemnate, doar dacă aveți mașină de teren și nu vă deranjează să o murdăriți puțin. Partea bună este că, dacă reușiți să rămâneți blocați, probabil se va găsi un conducător de tractor sau camion binevoitor să vă tracteze până sus. Iar vorba venind de tractoare și camioane, aveți grijă căci drumul fiind circulat și cam îngust, riscați să trebuiască să urcați în marșarier spre cea mai apropiată zonă mai largă. Un lucru nu prea plăcut.

Lacul Scropoasa (vedere din lateral de pe poteca din dreapta lacului)
Lacul s-a format prin construirea micuțului baraj de pe Cheile Orzei, ce se află la capătul opus al lacului față de direcția în care veniți (acesta fiind coada lacului). Pe lângă el, aici mai există și o cabană turistică ce evident poartă numele de Scropoasa, dar în ultimii ani s-a tot degradat și cam are nevoie de investiții. Pentru detalii despre cabană intrați aici.

Dacă ați venit pentru puțină destindere și aveți chef de o plimbărică, puteți să mergeți pe dreapta lacului. Este amenajată o potecă de pământ (deci atenție la noroiul după poli) cu stâlpi de iluminat și podețe, dar atenție la noroiul ce se formează de la apele izvoarelor ce traversează poteca. În capătul potecii veți putea vedea barajul și intrarea în galeria de exploatare a acestuia. Tot din dreptul barajului vă puteți încadra pe traseul montan Pietroșița - Cabana Zănoaga (cruce albastră).

De știut! Nu am reușit să fac asta atunci când am sosit în zonă, dar dacă îi veți întâlni pe cei ce lucrează la baraj și îi veți îndupleca să vă lase să treceți prin tunel veți ajunge pe partea cealaltă în Cheile Orzei ce sunt amenajate cu pasarele de lemn și de asemenea sunt foarte înguste și înalte. Am impresia că se poate ajunge și urmând traseul montan cu cruce albastră în direcția de urcare (asta numai dacă sunteți mai aventuroși), dar va trebui să verificați pe harta (pusă la dispoziție mai sus).

Lacul Scropoasa (vedere aproape de baraj)
Lacul Scropoasa (vedere de pe poteca menționată, în direcția Cheile Zănoagei)
Lacul Scropoasa și Barajul Scropoasa (în planul secund)
Ce mai puteți vizita în zonă:
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Peștera Ialomiței, Mănăstirea Ialomiței

Unde vă puteți caza în zonă:

Vă doresc zile cu soare și călătorie plăcută! Urmăriți blog-ul și pentru alte idei de călătorie. Toate locațiile și obiectivele prezentate sunt vizitate personal. Pozele sunt din arhiva personală, în caz că nu se specifică altfel.

14 comentarii:

  1. Super prezentare! Eu cautam date despre apa 7 izvoare si am dat peste acest blog. Felicitari!
    nikita.piovra@gmail.com
    www.gazetadesudest.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere!

    Daca doresti sa publici undeva poze din articol sau chiar text o poti face fara probleme.

    Daca dupa aceea mi-ai putea da si un link sa citesc articolul ar fi chiar super! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anamaria Ungureanu20 aprilie 2012 la 09:42

    Buna ziua. Va rog ati putea sa imi dati in sfat? E ok sa merg cu masina pana la marginea lacului sau imi recomandati sa o las pe undeva si sa continui deplasare pe jos. Daca da cam la ce distanta de lac ar trebui sa o las si cam in cat timp as parcurge distanta pe jos? Sunt recent operata la glezna dar nu pot sta departe de munte si de aceea intreb. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai OK, in opinia mea, ar fi sa mergeti cu masina pana in dreptul lacului, in zona CHE Scropoasa si a Cabanei Scropoasa. De aici pana la malul lacului sunt aprox. 20-30 m. Tot din acest punct se poate merge prin dreapta lacului, pe o poteca de pamant amenajata cu sistem de iluminat si podete cu balustrade, pana in punctul din care se vede Barajul Scropoasa si Cheile Orzei.

    Nu prea v-as recomanda sa opriti pe drumul forestier care coboara la lac deoarece este cam ingust si s-ar putea sa incomodati autovehiculele forestiere sau sa v-o gasiti zgariata.

    Pentru alte detalii va stau la dispozitie. O zi frumoasa si carari cu soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anamaria Ungureanu20 aprilie 2012 la 17:36

      Multumesc tare mult. Din postarea dvs intelesesem ca e posibil sa ne intalnim cu utilaje forestiere pe drum si vroiam sa evitam pe cat posibil sa mai incurcam si noi treaba.

      Ștergere
  5. Nu sunt dese am impresia. Eu m-am intalnit cu un tractor care „ara” drumul si a trebuit sa opresc si sa ii fac loc. Prin urmare nu mi-as lasa masina nesupravegheata pe drum. La lac nu sunt probleme. Asa ca puteti cobora pana la lac cu masina. Atentie totusi sa nu fie noroi mare, pentru ca ar putea pune ceva probleme masinilor cu garda joasa (in special la urcare ma gandesc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. App. DJ713 intre Cuibul Dorului si Saua Dichiu este asfaltat, chiar daca ingust, si impecabil (toamna 2011). Recomand scurtarea timpului folosing DJ713 + DJ714 si nu doar DJ714. In zona se ajunge usor si la Lacul Bolboci, Cheile Tatarului si Pestera Ialomitei (iar din zona ei, cu telecabina, la Babele).

      Ștergere
  6. Salut Robert,
    Vom fi cazati pe Valea Sipotului si ne gindeam sa facem o plimbare cu masina prin zona, initial sa mergem la Bolboci, apoi Padina-Pestera, insa am dat de blogul asta si cred ca o sa facem un mic ocol. Deci vom veni pe 713, apoi vom intra pe 714 (spre Moroeni) si continuam pe drumul forestier pina ajungem la coada lacului. Am 2 intrebari: parcam aici si o luam pe poteca din dreapta, spre baraj; in cit timp ajungem in capatul celalalt al lacului? Si a doua intrebare. De aici putem continua drumul cu masina spre Bolboci? Sau trebuie sa ne intoarcem pe 713? Daca se continua de la Scropoasa pina la Bolboci, este drumul care trece prin Cheile Zanoagei? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut,

    1. Parchezi la CHE Scropoasa deoarece oricum nu iți poți continua drumul cu mașina. Distanța de aici până la baraj este mica (nici măcar 500 m cred). Se poate merge lejer. Există o potecă de pământ care te va ghida. Are stâlpi de lumină pe ea și podețe unde acest lucru a fost necesar. Din păcate barajul nu este unul mare. Are cam 5 m lungime max. Dar zona și lacul sunt superbe. Atenție să nu plouă deoarece vă poate îngreuna accesul.

    2. Dacă dorești să te duci de la Scropoasa la Bolboci, cu mașina, va trebui să te întorci in 714. Alternativa ar fi pe jos prin Cheile Zănoagei, care nu sunt accesibile traseului auto.

    2'. Recomandări în zonă:

    - Piatra Arsă (drum asfaltat până foarte aproape de cabana Piatra Arsa)

    - Cheile Tătarului (la coada lacului Bolboci)

    - Peștera Ursului (la coada lacului Bolboci - doar dacă ai lanternă și te încumeți - nu știu ce este înăuntru dar intrarea pare ca una a unei mine)

    - Peștera Ialomiței (se merge spre Hotel Peștera pe 714 și se coboară pe lângă schitul Peștera - sunt indicatoare)

    - Babele (poți lua telecabina de lângă Hotel Peștera până pe platoul Bucegilor - prețul este mult mai mic decât Bușteni - Babele - priveliștea este într-adevăr mai sărăcăcioasă)

    Dacă ai alte întrebări, te rog, scrie-le aici.

    Călătorie plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  8. Aha, deci nu-i auto pe acolo, tre sa ne intoarcem pe unde am venit.

    Daca sint doar 500m de mers pe jos, iar poteca pina la baraj este accesibila, cred ca vom face acest mic ocol. Ideea era ca in aceeasi zi, plecati de pe la 8am de la pensiunea Valea Sipotului (la 10km de Sinaia pe drumul judetean ce duce in Moroeni, este o pensiune noua, au si echitatie, ferma, 30mii mp, 4 stele la pret de pensiune obscura din Sinaia, e perfecta pt un weekend de genul asta), sa facem un popas la Bolboci pentru prinz, apoi sa continuam traseul clasic: Padina prin stinga lacului, apoi Pestera - pe care intentionam sa o si vizitam. Dar azi am aflat de acest colt mai ascuns si ar fi pacat sa-l ratam. Dupa estimarea ta, cam cit crezi ca ne-ar lua "abaterea" asta catre lacul Scropoasa si urcarea pe jos pina la baraj, ne-am incadra sa le facem pe toate intr-o zi?

    Si inca o intrebare, daca stii la Pestera Ialomicioara pina la ce ora se poate vizita?

    Multumesc pentru raspunsul prompt.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1. Se poate face toată zona într-o zi, mai ales că te aflii la 20-30 km distanță, din care 10 sunt asfaltați.

    2. Ocolișul spre Scropoasa te-ar putea duce la 1 ora probabil, dar acest lucru ține și de cât vrei să stai în zona lacului. Este un traseu auto destul de scurt. Poți să te uiți pe Google Maps și să cauți distanța.

    3. Nu cunosc programul exact al Peșterei Ialomiței, dar are un schit chiar în gura acesteia și este posibil ca programul să fie destul de extins. Oricum cel puțin până la ora 17.00.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut. Traseul Bolboci-Scopoasa se preteaza si pentru o gasca de copii( 7 ani)? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Traseul Bolboci-Scropoasa este recomnadat si unui copil de 7 ani ? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am fost pe acest traseu pana acum (banuiesc ca te referi la traseul montan prin Cheile Zanoagei spre Lacul Scropoasa).

    Iti recomand sa citesti acest articol: http://bit.ly/193HuZm

    Eu am impresia ca nu sunt probleme (din experienta si ceea ce am citit aici). Urcusul nu este mare si se merge prin chei, pe langa apa, deci ar trebui sa fie racoare si umbra pe alocuri pentru odihna.

    Carari cu soare iti doresc! Have fun!

    RăspundețiȘtergere