Istoria Ploieștiului

4:32 p.m. Robert Mocanu 0 Comments



Ploieștiul este unul dintre orașele mari ale României. Asta o spune statistica și cei 232.527 locuitori ai urbei, printre care mă număr. Ocupăm un teritoriu de numai 25 km pătrați, dar nu putem spune că ne cunoaștem cu toții unii pe ceilalți și suntem aici de foarte mult timp, însuși domnitorul Mihai Viteazul declarând Ploeștiul - cum era numit odinioară - oraș în 1597. Dar asta nu înseamnă că înainte nu exista țipenie de om pe aici. Și dacii au iubit aceste tărâmuri, iar apoi cu siguranță și romanii.



Pe lângă-i istoria îndelungată, Ploieștiul este acum, ca și în trecut, un important nod economic și de transport. A fost supranumit și ”capitala aurului negru” datorită petrolului ce se găsea în abundență aici. Puțină lume știe însă că la Ploiești s-a construit prima rafinărie din lume și că în perioada de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial era cel mai mare producător de petrol de pe continent și inițial din lume.  

Și astăzi ne aflăm la intersecția unor rute vitale, de asfalt sau fier, care ne poartă fie peste munți - prin văi largi - spre Brașov, fie de-a lungul podgoriilor - unde putem gusta un păhăruț de vin - spre Buzău sau dimpotrivă pe lângă câmpuri verzi spre București.

Oricum, cine poate contesta faptul că este prea departe de natură, de soare și de distracție? Distanțele nu sunt foarte mari și astfel nu disperăm în fața lor. Doar traficul ne încurcă ocazional socotelile, dar cu puțin cap isprăvim și cu asta. Nici nu avem nevoie de aeroport, pentru că ce rost are să-ți vâjâie pe la cap avioane, dacă Aeroportul Internațional ”Henry Coandă” este la doar 40 km distanță!?

Iar ca valoare vă pot spune că este un oraș care a dat României oameni mari. Dintre ei vreau să îi amintesc cu respect pe Ion Luca Caragiale care s-a format în școlile ploieștene ale vremii, pe poetul modernist Nichita Stănescu, pe arhitectul Toma T. Socolescu, ambii născuți aici și pe actorul de comedie Toma Caragiu care și-a petrecut o mare parte din viață pe scenele Ploieștiului.

Este pentru mine un oraș ce pare că se dezmorțește puțin câte puțin. Un titan adormit aflat între București și Brașov care i-a atras și pe străini de nu i-a mai lăsat inima să plece.

Vă invit deci, să descoperim împreună ”Republica de la Ploiești”, cu micile ei farmece ascunse, nici de noi știute toate.

0 comments: