Acces catre Cascada Schinda din Maneciu-Ungureni

10:21 p.m. Robert Mocanu 0 Comments

Cascada Schinda, acces din Maneciu-Ungureni

Blogul a fost mutat la adresa www.carpathiandream.ro.       
Versiunea curenta a articolului: Acces catre Cascada Schinda si Tabla Butii din Maneciu.

[Articolul a fost actualizat la 26.04.2015]

Singurul traseu auto viabil pentru accesul la Cascada Schinda este prezentat in articolul Cascada Schinda, Valea Teleajenului.

Am incercat in trecut de multe ori sa ajung la Cascada Schinda, aflata pe Valea Telejenelului,  starea drumurilor fiind principala problema care a impiedicat accesul. Pe Google Maps acestea apar ca fiind drumuri forestiere, cu numeroase serpentine, indicand faptul ca diferentele de nivel sunt semnificative. Ceea ce nu apare pe Google Maps este faptul ca majoritatea acestor drumuri sunt greu practicabile masinilor de oras, uneori fiind chiar complet distruse de viituri.

Cu un Chevrolet Captiva 2012 4x4 am reusit sa parcurg o parte din aceste drumuri "la noroc", fara sa stiu ce ma asteapta. SUV-ul este in mod clar mult mai confortabil pe o sosea asfaltata decat pe drumuri de pamant, dar duce povara onorabil. Chiar cu un 4x4 sunt portiuni in care atingi solul sau portiuni peste care nu te incumeti sa treci. Prin urmare doresc sa ajut toti iubitorii de natura care doresc sa ajunga cu masina in aceasta zona sa faca alegerea corecta de drum fara sa consume benzina / motorina fara rost si preferabil sa nu o strice.

Din pacate din Maneciu-Ungureni nu se poate ajunge la Cascada Schinda deoarece drumurile sunt rupte de ape si de TAF-uri si nu cred ca vor fi refacute prea curand.

Cu toate acestea zona ofera privelisti foarte frumoase de deasupra Lacului Maneciu. Daca veti continua traseul puteti ajunge chiar pe platoul Muntilor Tabla Butii de pe care puteti admira Muntele Ciucas, Muntele Zaganul etc.

Daca sunteti interesati de acest traseu va rog cititi mai departe.


Scopul calatoriei mele prin aceasta zona a fost sa ajung la Cascada Schinda, unul dintre cele mai frumoase obiective naturale de pe valea superioara a Teleajenului.
Daca porniti din Maneciu-Ungureni trebuie sa traversati Barajul Maneciu. Daca nu va dati seama cum puteti ajunge cu masina pe baraj cititi acest articol. La capatul barajului veti intra pe drumul de exploatare care merge spre dreapta. Veti urca cateva serpentine mici si veti trece pe langa cateva relee de telecomunicatii. Pentru detaliere va rog uitat-va pe harta Google Maps aflata la inceputul articolului.



Veti ajunge la un moment dat la o intersectie cu un drum care merge spre stanga. Nu incercati sa intrati pe acest drum deoarece este rupt de ape si nu aveti sansa sa il traversati cu o masina obisnuita. Probabil un 4x4 serios nu ar avea probleme. Pana la aceasta intersectie se poate urca si cu o masina de oras care nu are garda prea joasa. 

Daca va uitati pe harta Google Maps de mai sus veti vedea locatia aproximativa pana la care puteti merge. Nu aveti ce vedea pe acest drum. Nu intrati, veti avea probleme cu intoarcerea autoturismului.

In schimb, urmati varianta a 2-a care merge paralel cu drumul deteriorat. Detalii vedeti in harta Google Maps de mai jos.



Varianta a 2-a este practicabila pentru orice tip de masina, dar are cateva zone in care se formeaza sleauri. Urmand acest drum veti ajunge la o intersectie: daca mergeti inainte puteti urca spre platoul Tabla Butii sau cobori spre satul Slon, daca mergeti spre stanga veti cobori in drumul care duce spre Cascada Schinda.

Din pacate nu are sens sa coborati spre Cascada Schinda deoarece din nou drumul este rupt de ape si TAF-uri. Probabil ca si cu un 4x4 serios ar putea aparea probleme de impotmolire in noroi. Va arat in harta Google Maps pana unde puteti ajunge.



Drumul este foarte deteriorat in punctul unde am pus pointer-ul de final al traseului pe Google Maps. Nu am traversat zona la picior, dar in continuare drumul parea OK si uscat. Este posibil sa mai fie probleme pe traseu.

Prin urmare, daca tot ati ajuns in aceasta intersectie puteti sa incercati urcarea spre Muntii Tabla Butii. Recomand urcarea masinilor 4x4 sau masinilor de oras cu garda mai mare la sol (ex. Logan). Cu Chevrolet Captiva au fost cateva zone unde am atins, dar nimic serios.



Urmati drumul indicat in harta Google Maps de mai sus pentru a ajunge la intersectia cu drumul care urca din satul Slon spre platoul Tabla Butii. Drumul este destul de ingust pe alocuri si are cateva zone cu unghiuri de atac cam periculoase. Eu cu Chevrolet-ul le-am parcurs fara probleme.

Pe parcursul acestui drum veti da peste o casa de vacanta aflata pe partea stanga a drumului. Imediat dupa aceasta incepe un drum care nu apare pe harta Google si care coboara spre drumul care merge la Cascada Schinda. De fapt, daca accesati varianta Sattelite a hartii il puteti vedea mergand pe la marginea unei paduri (Nu! Nu este drumul care formeaza un unghi de 45 grade cu cel pe care mergeti, acesta face un unghi de 90 grade chiar la marginea padurii. Uitati-va cu atentie pentru a il vedea). Daca aveti un 4x4 mai serios decat Captiva probabil va fi OK. Drumul este ca si calitate oricum mult peste varianta detaliata mai sus care a fost distrusa de ape.

Interesant este ca nu am vazut alti turisti pe aceste drumuri. Am vazut TAF-uri si carute in schimb. Din fericire sunt portiuni mari de drum unde exista semnal GSM, inclusiv la calitate near-3G.

Pentru detalierea urcarii pe platoul Tabla Butii va rog sa accesati articolul care explica traseul care porneste din satul Slon.

Barajul Maneciu - Vedere de pe drumul spre Cascada Schinda / Tabla Butii
Lacul Maneciu - Vedere de pe drumul spre Cascada Schinda / Tabla Butii

0 comments: